Tarım Teknolojileri

Tarım Teknolojileri

Yakın geleceğimizde teknolojinin dokunmadığı sektör bulmak zordur. Bu sektörlerden biri de tarımdır. Son zamanlarda tarım sektörü büyük bir girişimcilik sektörü olma yolunda ilerlemektedir. Bu ilerlemeden dolayı da teknolojiyi takip etmek zorundadır. Yakın gelecekte dünya nüfusu 10 milyara ulaşacağı söylenmektedir. Bu yüzden tarımsal faaliyetler toplum tarafından da takip edilmektedir. Günümüzde sensörler; ekinlerin, çiftlik ekipmanlarının ve çiftlik hayvanlarının izlenmesi ve tespit edilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Tarımda Kullanılan Sensörler

  • Hava Toprak Sensorları

Bu sensor sayesinde çiftlik ya da orman su kaynaklarının durumunu takip etmek mümkündür.

  • Ekipman Telematikleri

Bu sensorların kullanım amacı traktör gibi araçlar ortaya çıkmış olan problemleri diğer araçlara uyarı olarak gönderebilmesidir. Diğer diyişle araçların iletişim platformu gibi düşünülebilir.

  • Çiftlik Hayvanları İçin Akıllı Tasmalar

GPS, RFID ve akıllı tasmalar çiftlik hayvanların hayati bilgilerini vermekte ve onların konumlarını bildirmektedir. Bunların yanı sıra da hayvanlar izlenebilmektedir.

  • Ekinler İçin Sensor

Önceden uygulama öncesi arazi verimliliği öngörülmeye çalışılırdı, bu sensörler uygulamaya geçirilince uygulama aletleri metrekare başına düşen tohum miktarı hakkında doğru bilgi vermektedir. Optik sensörler ya da dronlar ile arazi boyunca doğru ekinleri tespit edebilmektedir. Bu işlem gerçekleşirken kızılötesi ışınlardan yararlanılır.

  • Alt Yapısal Sağlık Sensorları

Bu sensörler binalar, fabrikalar, köprüler, çiftlikler ve diğer yapılardaki titreşimleri ve kullanılan materyalinde mevcut durumunu belirler. Eğer bir iletişim ağıyla destek sağlanırsa bu sensörler sorumlu kişilere sorun anında bildirim gönderebilir.

  • Tarımsal Robotlar

Bu robotlar meyve toplama, hasat ve toprağın havalandırılması alanında kullanılır. Aynı zamanda bakımı ve sulama gibi süreçleri de otomatikleştirebiliyor.

  • Hayvanlarda Hızlı Tekrar Edilen Seçici Çiftleştirme Teknolojisi

Seçici çiftleştirme olduktan sonra çıkan sonuçlar belirli bir algoritmaya sokularak analiz edilebiliyor. Bu sistem sayesinde de yeni gelişmeler devreye alınıyor.

  • Hassas Tarım

Hassas tarımın amacı arazideki değişimlerin gözlemlenmesidir. Bu gözlemlerin sonuncusunda doğru yanıt oluşturmaktır. Uydu konsepti ve gelişmiş sensörler kullanılması hedeflenir. Böylece çiftçiler kaynaklarını korumuş olur. Çiftçiler kaynaklarını korurken aynı zamanda da arazinin verimliliği de tespit edilmiş olur. Ekindeki değişimler ve konum bazlı hava durumu verileri bu sensörler sayesinde daha iyi yorumlanır.

Tarım Teknolojileri
Menü