Sanal Gerçeklik Eğitimi

Sanal Gerçeklik Eğitimi

Sanal Gerçeklik Eğitimi

Sanal gerçeklik teknolojisi uzun yıllardır üzerinde çalışılan alanlardan biridir. Sanal ve gerçeklik kelimesi zıt olmasına karşın beraber kullanılarak ortaya harika bir teknoloji çıkmıştır. Sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde nesneleri 2 boyutlu görmekten öte 3 boyutlu olarak keşfederiz. Kurgulanıp 3D çizimleri yapılan sanal dünya da fiziksel olarak mevcutta bulunmayan yazılım tarafından görünür hale getirilmektedir. Sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımı için sanal gerçeklik gözlüğüne ihtiyaç vardır. Bizler dış dünyayı algılarken birden fazla duyumuzu kullanırız. Sanal gerçeklikte aldığımız hissi geliştirmek amaçlı ayrı ekipmanlar bulunmaktadır. Böylelikle görme, koklama, dokunma, duyma duyularına hitap eder. Geliştirilen bu ekipmanlar sayesinde kurgulanan 3 boyutlu ortamın gerçekçiliği yeni bir boyut kazanmıştır. Örneğin oyun sektöründe oyun alanında ki kokuların kişi tarafından alınması oyunun gerçekçiliğini artırır ve daha fazla zevk alınır.

Sanal gerçeklik gözlüğü giyilebilir teknolojiler alanına girmektedir. Bu gözlükler eğlence, oyun başta olmak üzere birçok fazla alanda kullanılmaktadır. Uygulama için gerekli bileşenler; bilgisayar, konsol, akıllı telefon, kulaklık seti, cihazın kontrolünü sağlayan ve kullanıcı hareketlerini takip edebilen bir ekipmandır. Ayrıca koku alma ve dokunma gibi duyulara hitap eden farklı donanımlar da bulunabilir.

VR teknolojilerinin donanımlarının gelişmesi, firmalara geniş olanaklar sunmaktadır. Çünkü daha erişilebilir hale gelen sanal gerçeklik deneyimi, işlevsel ve yenilikçi uygulamalara dönüşebilmektedir. Yenilikçi yöntemlerle eğlence sektörünün boyutunu değiştiren VR teknolojisi; kullanıcının oyun, film gibi araçları üç boyutlu biçimde algılamasını ve yeni bir deneyim edinmesini mümkün kılmaktadır. Bu sebeple farklı alanların popüler ürünleri VR uyumlu biçimlerle kullanıcıya sunulmakta, daha da ötesi bu şekilde talep görmektedir.

Kurumsal eğitim modelleri, geliştirilen sanal gerçeklik kurgularıyla sağlanabilmekte ve yeni, verimli modeller oluşturulabilmektedir. Bu anlamda gerek savunma sanayinde, gerek sağlık, spor gibi faaliyetlere dayalı eğitimlerde VR teknolojisine entegre olmak mümkündür. Çeşitli oryantasyon uygulamaları dijital ortam olanaklarıyla gerçekleştirilebilmekte, bunu yaparken etkileşim sağlanabilmektedir.

Endüstriyel tasarımcılar ve üreticiler, VR teknolojisinin imkanlarıyla yeni deneyimler yaratabilmektedir. Tasarım ve imalat süreçleri, simüle edilmiş ortamlarda takip edilebilir ve gerekli müdahaleler daha erken gerçekleştirilebilir. Böylelikle zaman ve maliyet tasarrufu konusunda bugüne kadar sahip olunmayan bir fırsatla hareket edilir.

Sanal gerçeklik uygulamalarından bazıları;

  • Araç parçalarını içeren sürüş simülasyonu
  • Uçuş simülasyonu
  • Müze, tarihi alan vb. ortam gezileri
  • Google Earth gezintisi
  • Tıp öğrencilerine yönelik cerrahi uygulama kurguları
  • Sağlık sektöründe tedavi biçimlerine yönelik çalışmalar
  • Konut, otel vb. ortam simülasyonları
  • Online alışveriş ürünlerine ilişkin incelemeler
  • Savunma sanayisine yönelik kurgulardır.

İnnarge Dijital Çözüm ofisi olarak sanal gerçeklik teknolojisi ile yakından ilgilenmekteyiz. Hali hazırda çalıştığımız projelerimiz bulunmaktadır. Çalışmalarımızı farklı ekipler ile yürütmekteyiz. Değişen ve gelişen teknoloji dünyasına ayak uydurmak, gündemden haberdar olmak için takipte kalın.

Menü