Proje Danışmanlığı

Proje Danışmanlığı

Proje Danışmanlığı 

Proje danışmanları herhangi bir firmada yayımlanan proje yayımlanma süreci boyunca projeyi yönetme ya da uygulama işlerini üstlenen kişilere verilen bir nevi mesleki isimlerdir. Projelerin isimlerini ve yönetimlerini en iyi şekilde gerçekleştirmek için çalışmaktadır.

Danışmanlık Nedir?

Danışmanlık herhangi bir özel alanda uzmanlaşmış kişi ya da kişilerin sahip olduğu bilgi veyahut becerileri belirli zaman süresince aktarmasıdır. Buradaki en önemli şey danışman olan kişilerin uzman ve de işinde tecrübeli insanların danışmanlık yapmasıdır. Danışmanlık yapan kişilerin bilgileri hizmet verilen kuruluşta sahip olduğundan daha fazla yenilikçi olmalı ve hizmet verdiği kuruluşa yepyeni şeyler katmalıdır. En önemlisi ise danışmanların tarafsız olmaları ve de hizmet verdiği kuruluşların çıkarlarını gözetmelidir. Danışmanlar tarafsız olarak çıkan sonuçları çalıştıkları kurumla paylaşarak yol gösteren strateji oluşturmalıdır. Danışmanlık süresince çalıştıkları kurumun tüm sorunlarını çözecekler diye bir şey yoktur. Danışmanlar çalıştıkları kurumun personeli değillerdir. Fakat diğer çalışanların hoşgörülerini kazanmaları esastır. Danışmanlar kesinlikle yöneticilerin karar verme süreçlerine müdahale etmemeli ve emir de vermemelidirler.

Danışmanlık Hizmetine Verilen Önem Nedir?

Amerika ve de Avrupa’da danışmanlık hizmetleri rekabeti artırır ve işletmeyi oluşturan bölümlerin gelişimlerinde aktif bir şekilde kullanılmalıdır. Özellikle de Amerika’da ki işletmelerde neredeyse bütün hizmetleri dışarıdan almakta ve kendi bünyelerinde yalnızca ana alan faaliyetini yürütmektedir. Amerika’da ki işletmelerden dışarıdan hizmet alımı maliyetlerde toplam giderlerin çok büyük bir kısmı olduğu bilinmektedir. Örnek verecek olursak bir bilgisayar üreticileri tasarım, firma, mühendislik ve de birçok alt başlıklarda uzman danışman ve firmalarla çalışırlar. Türkiye de danışmanlık hizmetlerine bakacak olursak bakış açısı fazlasıyla farklıdır. Özellikle de Anadolu’da gelişmemiş bölgede danışmak çok basit algılanabilir. Bir arkadaşından haber alıyormuş gibi düşünebilirsiniz. Avukattan, mühendisten, muhasebeciden bilgi almak isteyen işadamları sözlü olarak yardım istediklerinde bunu bir iş olarak görmemektedirler. Bu yüzden de bunun karşılığında herhangi bir ücret ödemek istememektedirler. Türk çalışma anlayışında  iş adamlarının profilleri ise şöyledir; kısa süre içerisinde somut fayda üretmeyen bütün danışmanlıklardan uzak dururlar ve uzun süreli kurumsal altyapı sağlayacak hizmetleri ise önemsemezler.

Menü